6 portioner
Äppelkladdkaka
-
- 175 g smör
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 ägg
- 2 3/4 dl vetemjöl
Smuldeg
- 100 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
Fyllning
- 5-6 äpplen
- 1 msk kanel
- 5 msk strösocker
- Äppelkladdkaka: Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
- Blanda smöret med strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl till en jämn smet.
- Skala och riv äpplena och rör ner de i smeten.
- Häll smeten i en smord och bröad form (ca 23 cm i diameter) med löstagbar botten.
- Smulpaj: Blanda alla ingredienserna till en smulig deg.
- Äppelpajkladdkaka: Skala och skiva äpplena i tunna klyftor, lägg dem på äppelkladdkakan.
- Pudra äppeltäcket med kanel.
- Smula över pajdegen.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 25-30 minuter (beroende på hur kladdig du önskar kladdkakan i botten).
- Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.